Jag läste i tidningen Skriva – som jag förresten varmt rekommenderar – att var tredje svensk drömmer om att skriva en bok. Det är ett projekt bakom vilket det ligger massor av arbete. Men med dagens datorprestanda, och framför allt automatiserade publiceringsprocess med e-böcker, skulle det inte gå att bygga ett system som skriver böcker efter en viss mall?
Framför allt faktaböcker skrivs ofta efter en specifik mall, så i teorin borde det väl gå att bygga ett datorsystem som samlar ihop information och spottar ur sig en faktabok? Professor Philip M Parker har gjort precis det här. Han har tagit fram en lösning som kan sätta ihop en faktabok på 20 minuter. Och nu jobbar han på att slå sig in på den populära marknaden för ”romance”.
Professor Parker har tagit fram ett patenterat system för att skriva böcker om specifika ämnen på så kort som 20 minuter. Böckerna ges sedan ut som e-böcker via Amazon, vilket gör att man kommer ifrån de produktionskostnader som det annars innefattar att ge ut en bok.
Enligt bloggen Singularity Hub finns det på Amazon över 100000 böcker med Parker som författare, och hans bolag ICON Group International har sammanlagt gett ut över 700000 böcker.
Böckerna är så klart inga storsäljare. De flesta är extremt nischade, såsom genomgångar av ovanliga sjukdomar och tekniska rapporter, och priserna är relativt höga för böckerna. För att det ska gå runt behöver priserna ligga relativt högt, just eftersom innehållet är så nischat.
En bok kanske har tio potentiella läsare i hela världen, och då hade det inte fungerat att sälja den för 99 cent, även om det är en e-bok. Att producera en bok kostar mellan 1:50-4 kronor – för hårdvara och elektricitet. För att ta ett bisarrt exempel från Singularity Hub; ”The 2007-2012 World Outlook for Wood Toilet Seats” som kostar 795 dollar. Det är inte direkt en titel för NY Times topplistor.
httpv://www.youtube.com/watch?v=m8WuGKyBR90
Skönlitterära böcker nästa steg
Ett extremt populärt segment av böcker är idag romantik (romance). Det är den största marknaden inom böcker, med en omsättning på drygt 9 miljarder kronor. Philip M Parker har siktet inställt på att utveckla sitt system till att kunna producera den här typen av skönlitterära böcker.
Men går det verkligen att få en dator att skriva skönlitterärt? Både ja och nej. En dator kan inte återskapa den kreativitet och fantasi som en bra skönlitterär författare besitter, men å andra sidan skrivs väldigt många romance-romaner efter en viss mall. Och om det finns en mall att arbeta utifrån, går det att automatisera arbetet. I alla fall i teorin – än så läge.
…och filmer!
Det lär ta många år innan programvaror klarar av att spotta ur sig skönlitterära romaner som tar sig in på försäljningstoppen. Men när vi väl är där, säger Parker, tar det inte slut vid böcker. Det skulle till exempel gå att skapa filmer. Redan idag görs en stor del av filmerna i datorer, så i teorin är det möjligt.
Det behöver inte vara filmer. Det skulle likaväl kunna vara andra former av video – ta till exempel nyhetsankare som bara läser upp nyheter i TV-rutan. De borde utan några större problem kunna ersättas av animationer. Det skulle också ta med sig fördelar i språkbristningar; i och med att rösten är skapad av en talsyntes vore det möjligt att låta tittare själv välja vilket språk som skulle talas.
Det kanske låter som science fiction, och det är det till viss del. Det ligger dock inte allt för långt in i framtiden. I Ryssland gavs för några år sedan den första datorgenererade romanen ut. Boken hade visserligen utgått från ett existerande verk – Leo Tolstoys Anna Karenina – och sedan gjort om historien till en annan stil.
Jag tror dock vi fortfarande har väldigt långt att gå innan en dator kan skriva en skönlitterär bok med en egen story och stil. Det kräver mer än att analysprogram. Datorn hade behövt avancerade artificiell intelligens.